שכונת טלביה

סיור שכונות בירושלים

אנו יוצאים למסע אל עברה של ירושלים, באחת השכונות המרתקות של ירושלים. שכונה של עשירי הארץ. שכונה בה חברו יחדיו דמויות המספרות את סיפורה של הארץ.סיפורים על אהבה ובגידה,שגרירויות (כן, היו פעם שגרירויות בירושלים! ) עשירים ערבים .
נתחיל את סיורנו בטלביה ונראה את ביתו של עו"ד קופטי שהיה נשוי ליהודיה צעירה ממנו בשלושים שנה, וכשזו ברחה, השכיר את הבית למלך חבש הגולה היילה סלסי.
טלביה היא שכונה בה התגוררו עשירים ערבים. נראה את ביתו של סאלמה, שלימים, שכנה בו גם שגרירות גאוטמאלה.
נשמע מי התגורר בבניין בו גר היום ראש הממשלה, ונראה את הבית ששימש את הספרייה של משפחת שוקן, הבעלים של עתון "הארץ".
נראה את ככר וינגייט היפה, ובה אחד הבניינים היפים ביותר בירושלים, ביתה של השגרירות הבלגית.
נצפה על הבית בו התגוררה גולדה מאיר כאשר הייתה שרת החוץ. ונראה היכן התגוררו חברי ועדת פיל היו הראשונים שהגו את רעיון חלוקתה של ארץ ישראל בין יהודים לערבים.
כל אלה ועוד מזומנים לנו בסיור זה.

בית הקונסול הבלגי בטלביה בירושלים -אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -Belgium Consul residence Talbia Jerusalem-Ofek-Olamiשל

מרבית האדמות מחוץ לחומת העיר העתיקה בירושלים של המאה ה-19 היו בבעלותה של הפטריארכיה היוונית בירושלים. וכאשר זו  נקלעה לקשיים כלכליים, בעקבות מלחמת העולם הראשונה והמהפכה ברוסיה, נמצא פתרון למשבר הכלכלי. הכנסייה החלה למכור אדמותיה ובין היתר מכרה אדמות במרכז ירושלים "המשולש" המפורסם של ירושלים נמכר לחברת "הכשרת הישוב".

גורלן של האדמות באזור טלביה לא היה שונה ואלה נמכרו לעשירים ערבים נוצרים. בתקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל שפר חלקם של הערבים-הנוצרים בני המעמד הבינוני באזור ירושלים והם יכלו להרשות לעצמם לקנות לעצמם קרקעות לפצל אותן ליחידות קטנות,להקים לעצמם בית מגורים ולמכור את היחידות האחרות. בתים אלו אוכלוסו על ידי משפחות נוצריות מרביתן קתוליות ומבחינת הייחוס המעמדי בירושלים היו במקום הראשון.

עם  פרוץ מלחמת העצמאות נטשו יושביהם את הבתים והם אוכלסו ביהודים בני המעמד הבינוני. בשנות החמישים הוצע לדוד בן גוריון לגור בבית ברחוב אלקלאי וכך להפוך אותו למעון רשמי של ראשי הממשלה. הוא סרב בטענה שאין זה ראוי שראש ממשלה יגור בבית נפקדים. אך לא כולם חושבים כמו בן גוריון. במהלך שנות המדינה  התגוררו (ועדיין גרים) בשכונה שרים ואח"מים ישראלים רבים.

אחרי 1948 נבנו במגרשים ריקים דירות מגורים הקיימות עד היום.יחד עם זאת נבנו גם וילות יוקרתיות. הוילה היחידה, הראשונה והמפוארת בשכונה היא של משפחת שרובר. זכור לי כילד, איך הייתי מתבונן בסקרנות בשער החשמלי המתרומם ונפתח (השער החשמלי הראשון שהיה בירושלים) לכבודה של המכונית המשפחתית..