גיאוגרפיה של לוב

Geography of libya

לוב היא מדינה מוסלמית מדברית הנמצאת בצפון אפריקה לחופי הים התיכון.בשל תנאי המדבר הקשים זוהי ארץ שקשה מאוד לחיות בה ובמשך אלפי שנים גרו בה תושביה הקדומים הברברים שנדחקו בשל הכיבוש המוסלמי הערבי.עד לפני כ-50 שנה הייתה זו אחת הארצות המפגרות והעניות ביותר בעולם. גילוי מרבצי הנפט בלוב גרם למהפכה של ממש במדינה.חלק מהכנסות הנפט הופנו למיזם הגדול של מועמר קדאפי: הפרחת השממה בנוסח לוב.

 


 

 גיאוגרפיה של לוב
 מיקום וגבולותפני השטח וחטיבות נוף גיאולוגיההידרולוגיה  ■ מיזם הנהר המלאכותי אקלים  ■ כלכלה ■ דמוגרפיה
 

לוב מפה פיזית -אופק עולמי - Geographical map of Libya -Ofek Olami
לוב -מפה פיזית 
 
 מיקום וגבולות
לוב היא המדינה האפריקנית הרביעית בגודלה. שטחה 1,759,540 קמ"ר . היא נמצאת במרכז צפון אפריקה. היא משתרעת מהים התיכון, קו רוחב 33°  צפון ועד לקו רוחב 19°  צפון. בדרום גובלת בצ'ד ובניג'ר. גבולה המזרחי עם מצרים וסודאן הוא בקו אורך מזרח 25° , וגבולה המערבי עם אלג'יריה ותוניסיה הוא בקו אורך מזרח 9° .
לוב כאמור, גובלת בצפונה בים התיכון. חוף הים הלובי הוא באורך 1,850 ק"מ, החוף הארוך ביותר מבין מדינות צפון אפריקה.
 

 פני השטח וחטיבות נוף

מפת מחוזות לוב - אופק עולמי - Libyan geographical districts -Ofek Olami
לוב- מחוזות מינהליים וגיאוגרפיים

לוב נחלקת לשלושה איזורים גיאוגרפיים:
   קירנאיקה – בחלקה המזרחי של לוב לאורך חוף הים התיכון,יורדת לאורך הגבול עם מצרים סודאן וצ'אד. 
    טריפוליטאנה – במערב המדינה לאורך חוף הים התיכון והגבול עם תוניסיה עד לקצהו של מפרץ סידרה. 
   פזאן – מדרום לטריפוליטאנה בדרום מערב המדינה לאורך הגבול אלג'יריה וניג'ר וממערב לחלקה הדרומי של קירניאקה.
קירנאיקה – הגדול שבחבלי הארץ של לוב. שטחו כ- 820,000 קמ"ר. בערבית מכונה חבל ארץ זה ברקה. זהו איזור גיאוגרפי והיסטורי של לוב. חלקו הצפוני של האיזור הוא למעשה חצי אי המשתרע בין מפרץ סידרה ומפרץ בומבה. מבחינה היסטורית האיזור שנמצא ממזרח למפרץ בומבה נקרא מרמריקה.
קירנאיקה אינה מתאפיינת בנאות מדבר רבות. שתי נאות המדבר הגדולות שבה הן כופרה וג'לו.  מישור החוף בקירנאיקה הוא בצורה של סהר ומשתרע בין בנגאזי לדארנה באורך של 210 ק"מ ועומק של 50 ק"מ. במקומות רבים הצחיחות נושקת למים. מדרום למישור החוף מתנשאת רמה גירנית שגובה 900 מ' הנקראת "ההר הירוק" الجبل الأخض (אלג'בל אלאח'דר) . ההר נקרא בשם זה בשל כיסוי העלים של עצי אורן, ערער, ברוש וזית בר.
חלקה הדרומי של קירנאיקה נושק לרכס הגדול ביותר בסהרה, רכס ההרים הגעשיים תיבסטי جبال تيبستي . הפסגה הגבוהה ביותר בלוב היא בהר ביקו ביטי שגובהו 2,267 מ'.ההר נמצא בדרום לוב בנקודת מפגש הגבולות של מחוז קירנאיקה ופזאן עם צ'אד.

טריפוליטנה – בערבית מכונה אזור זה בשם טרבלוס, והוא מקיף שטח של 350,000 קמ"ר.
בחלקו הצפוני בסמוך לחוף הים התיכון משתרע מישור ג'פרה. אורכו מהגבול עם תוניסיה ועד מפרץ סידרה 350 ק"מ. הוא מכוסה חול אך יש בו איזורים ראויים לעיבוד והם מנוצלים לחקלאות.חלקו המזרחי הסמוך למפרץ סידרה הוא איזור של מלחות.
מדרום למישור החוף מתרוממת רמה גירנית ששיאה בג'בל נפוסה جبل نفوسة  ,1,000 מ'.
חלקו המזרחי של חבל טריפוליטנה מאופיין במישור החוף שנוצרו כתוצאה מסתימת אפיקי נחל האכזב. מדרום למלחות נמצא מדבר סידרה, ומדרום לו הרוג' אל אסוואד  الهاروج الاسود , אזור של הרים געשיים.  

פזאן – אזור זה מקיף שטח של 550,000 קמ"ר. מרבית השטח הוא מדבר חול וחמאדות. יש נאות מדבר מיושבות על ידי ברברים בני שבט האימזגין. לוב ניסתה לפתח חקלאות בפזאן תוך שימוש בכספי הנפט. אבל ההשקייה המלאכותית גרמה להמלחת הקרקעות. אוכלוסיית האזור מוערכת בכחצי מיליון איש כ-1/3 מהם ברברים בני הטוארג או הטבו.  

 
גיאולוגיה 
לוב בנוייה ממספר אגנים שרכסים מפרידים ביניהם. שלוחות הרי תיבסטי וג'בל עוינאת הם הרי יסוד קדומים. בתקופות בהן הוצפה לוב, התמלאו האגנים הללו בסלעי משקע ימיים. בסלעי הגיר ובסלעי החול שמדרום למפרץ סידרה ישנם מרבצי נפט גדולים.
רכסי ההרים הוולקניים בחלק הצפון-מזרחי של פזאן,הרוז' אסוואד וג'בל סודה נוצרו בתור השלישון.
מדברי החוליות, عرق ערג' שהן נוף אופייני בלוב הן תצורות צעירות הנוצרות כתוצאה מהעברתו של החול מסלעי החמאדות.  

הידרולוגיה
לוב היא אחת המדינות היחידות בעולם שאין בה נחלי איתן. כל הנחלים הם נחלי אכזב. כמות הגשמים הקטנה,הנמוכה מ-100 מ"מ במרבית שטחה של לוב אינה מספיקה לחידוש המאגרים. בשל שאיבה מוגברת כל האקוויפרים הומלחו.
ממשלת לוב בנתה רשת של סכרים באפיקי נחלי האכזב כדי לאגור מים. אך אין במאגרים אלו כדי לפתור את מצוקת המים החמורה.
הפתרון בא לידי ביטוי בפרוייקט "הנהר המלאכותי" – ועל כך להלן.
 

מיזם הנהר המלאכותי

הגידול המתמשך באוכלוסייה שמרביתה התקיימה על חקלאות קיומית, העדר מקורות מים  ותנאי המדבר הקשים דלדלו את כל משאבי המים של לוב והובילו לחיפוש פתרונות. נבחנו חלופות כמו התפלת מים, יבוא מים מאירופה באמצעות צינורות ושימוש באקוויפרים הפוסיליים (מי תהום שמקורם בתקופות גשומות מלפני כ 5,000-20,000 שנים).

בשנות השמונים החליטה מועצת העם הלובית על פרוייקט העברת מים מהאקוויפרים הפוסיליים צפונה.בשנת 1984 החלו העבודות והשלב הראשון נחנך כעבור 12 שנים.

למעלה מ-20 מליארד דולר הושקעו בפרוייקט עד כה וצופים שערך ההשקעה יגדל בעוד כ- 5 מיליארד דולר. כמות המים  הזמינים באקוויפרים אלו מוערכת בין 10,000 ל- 12,000 מיליארד קוב מים. לצורך השוואה :כמות המים בכנרת היא כ-4 מיליארד קוב מים.

הלובים הכינו צינורות בטון ופלדה מיוחדים העשויים חוליות. הם בנו משאיות מיוחדות להובלתן וסללו למעלה מ-3,700 ק"מ של דרכים.
בתום העבודות הכריז מועמר קדאפי,שליט לוב אז,  שהפרויקט של הנהר המלאכותי הוא הפלא השמיני של העולם.

כנגד הפרויקט  הוטחו ביקורות רבות שעיקרן : הפרויקט פוגע בסביבה, יקר ומכלה משאבים מוגבלים.
 

הנחת הצינורות במיזם הנהר המלאכותי בלוב -אופק עולמי - Great manmade river in libya -Ofek olami,David Nethanel
הנחת הצנורות במיזם הנהר המלאכותי בלוב
 

אקלים 

מדבר סהרה משתרע על פני מרבית שטחה של המדינה. זהו אחד האיזורים הלא-מיושבים על פני כדור הארץ. אקלימה של לוב הוא אקלים מדברי, חם ויבש. הים התיכון ממתן את הטמפרטורות הגבוהות במישור החוף ומאפשר ירידת גשמים.
האזורים החמים ביותר הם המדבריות. החודש החם ביותר הוא יולי וממוצע הטמפרטורה בו הוא 40°. החודש הקר ביותר הוא ינואר ובו הטמפרטורה הממוצעת היא 22°.
ב-13/9/1992, באל עזיזיה שבלוב נמדדה טמפרטורה של 58°, הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה במקום כל שהוא על פני כדור הארץ.
משטר הגשמים בלוב הוא חד עונתי. הגשמים יורדים רק בחורף. האזור הגשום ביותר בלוב הוא ג'בל אח'דאר الجبل الأخض (ההר הירוק) המתנשא מעל מישור החוף ובו יורדת כמות של 500 מ"מ בשנה. במישור החוף המערבי כמות הגשמים עומדת על 300 מ"מ. בשאר האזורים כולל מישור החוף במפרץ סידרה, כמות הגשמים נמוכה מ-100 מ"מ.
בחודשי אפריל יוני מנשבות בלוב רוחות דרומיות חמות ויבשות המכילות אבק רב. רוחות אלו נקראות גיבלי قبلي (מהמילה קיבלה בערבית שהיא כיוון התפילה למכה. בלוב כיוון התפילה הוא מזרח. אנשי המדבר מבטאים את האות "ק"  כמו האות-"ג" ולכן הם קוראים לרוח גיבלי). הרוחות יוצרות ענן אבק המכסה את עין השמש. תוך מספר שעות עולה הטמפרטורה בין 15° ל-20°.

 כלכלה

לוב היא מדינה שתוצרתה מבוססת על כמעט מוצר אחד: נפט.
95% מהכנסות היצוא בלוב מקורן בנפט. הנפט תורם 25% לתמ"ג ומהווה 80% מהכנסות הממשלה. הגידול בתוצר הוא מרשים ביותר. מאז שנת 2000 רשמה לוב עלייה שנתית של יותר מ-10% בגידול בתוצר.
התוצר לנפש בלוב בטרם התגלה הנפט היה נמוך מאוד. בשנת 1950 עמד על 40$ לנפש וכיום הוא עומד על 14,884$ .
הסרת הסנקציות על לוב החל משנת 2003 סייעה ביצירת אווירה להשקעות זרות, במיוחד בתחום האנגריה. בשל תנאי אקלים קשים והעדר קרקעות חקלאיות התפוקה החקלאית בלוב נמוכה ולוב נאלצת ליבא 75% מהמזון שלה.

מבנה המשק הלובי
 
חקלאות
תעשייה
מסחר ושירותים
אחוז מועסקים
17
23
59
תרומה לתוצר
2.6
62.9
34.6
 
כפי שניתן לראות מהטבלה עדיין 17% מהאוכלוסייה עוסקים בחקלאות, נתון זה תואם פחות או יותר את נתוני תפרוסת האוכלוסייה ולפיו כ-12% מתגוררים בישובים לא-עירוניים.
 

 דמוגרפיה
 
אוכלוסיית לוב מונה 5.6 מיליון (לפי מפקד ב-2006). זו אוכלוסייה קטנה החיה בשטח גדול מאוד. 90% מהאוכלוסייה מתגוררים במישור החוף בצפון המדינה. 88% מהתושבים גרים בערים ומרביתם מרוכזים בשלושת הערים: טריפולי, מיסרטה ובנגזי.
לוב היא עדיין מדינה צעירה. כ-30% מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 15. נתון זה הולך ופוחת בשנים האחרונות. קבוצת הגיל 0-14 היוותה 42% מהאוכלוסייה בשנת 1950.
השינויים שחלו באוכלוסייה במהלך השנים 1950 -2010
1950-1960
1960-1970
1970-1980
1980-1990
1990-2000
2000-2010
תמותת תינוקות בלידה
177
137
86
44
20.6
16.9
פריון - מס' ילדים לאשה
6.92
7.33
7.5
6.4
3.7
2.86
תוחלת חיים
44.2
49.2
55.35
64.4
70.3
73.4
מהטבלה הנ"ל ניתן ללמוד על שיפור משמעותי בשירותי הרפואה בשל הירידה המשמעותית בתמותת תינוקות בעת הלידה במהלך השנים 1950 -2010.
כמו כן ניתן לראות שחל שינוי משמעותי בשעור הפריון הבא לידי ביטוי במספר הילדים לכל אשה. נתון זה גדל עד לשנת 1980 ומאז חלה ירידה, נתון היכול להיות מוסבר בשיפור רמת החיים עקב ההכנסות מנפט.
תוחלת החיים גם היא נמצאת במגמת עלייה מה שלמד על שיפור ברמת הרפואה ובתנאי החיים.
כ- 97% מהאוכלוסייה בלוב הם ערבים מוסלמים סונים. מרביתם ככולם חיים בצפון המדינה.

כ-2% מהאוכלוסייה הם נוצרים אורתודוכסים קופטים.האוכלוסייה היהודית ששורשיה בלוב הם מהמאה השלישית לפני הספירה מנתה 38,000 ב-1948 . חלק מיהודי לוב שלא עלו לישראל עם הקמתה, נשארו בלוב עד לעליית קדאפי לשלטון ב-1969 ואז עזבו את לוב.   

 לוב ليبيا Libya

תעודת זהותדגל לוב  לוב – מפה פיזית  גיאוגרפיה של לוב