אמוניט Ammonite

אמוניט – יצור ימי קדום שחי מלפני 200 מליון שנה עד לפני 65 מיליון שנה ונכחד יחד עם הדינוזאורים. מאובנים של אמוניטים נחשפו בסלעי-משקע ימי מגיל זה במקומות שונים בארץ.
 אמוניתים
למעשה , שמם של האמוניטים היה צריך להיות עמוניתים. המבקרים במכתש רמון עד לפני מספר לא רב של שנים יכלו ליהנות מקיר האמוניטים. זהו קיר שהיה מכוסה מאובנים (פוסילים – ראה להלן) של אמוניתים. כיצד הגיעו לכאן? עוד לפני היווצרותו של הבקע הסורי-אפריקני היה רכס ההרים בנגב המשכו של רכס הרי עמון שבירדן.
הקיר עצמו נמצא בזווית, מה שמעיד על קימוט. קיר האמוניטים אינו היחידי בישראל, יש עוד קירות דומים לו מתקופת הטורון. כאן נמצא הקיר הפופולארי ביותר והנגיש ביותר. מידי שנה רואים שהאמוניטים הולכים ופוחתים. הם אמוניט הוא בעצם שיבוש של השם עמוניט, על שם אל בני עמון שסמלו דומה ליצור. בשל תרגום מעברית לשפות לטיניות הפכה ה "ע" ל "A" ובתרגום חוזר לעברית הוא נקרא אמוניט.
 





 
 
מה שנשאר מקיר האמוניטים במכתש רמון-אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -Amonites Mitzpe Ramon,Israel -Ofek-Olami
קיר האמוניטים במכתש רמון 


אמוניט הוא בעל חיים ימי טורף, אשר היו לו זרועות. הוא חי בעידן המזוזואיקון (התחיל בטריאס לפני כ- 250 מליון שנה) והסתיים בסוף הסנון לפני 65 מליון שנה. האמוניט בעל חיים עם שלד ארגוניטי (מינרל הדומה לקלציט אך בעל מבנה שונה). השלד הוא בעל תאים ובמאובן אפשר לראותם. השלד היה כמו של חלזון.
 
האמוניט גר בתוך הקונכיה והיו לו זרועות כמו לדיונון אשר בעזרתם שחה ובעזרתם טרף.יש אמוניטים שהגיעו לגודל של 1/2 מ'. היה להם פטנט לצלילה כמו לצוללת: תאי אוויר שהתרוקנו מאוויר לפני צלילה ומולאו אוויר כדי לצוף.
 
האמוניט היה אחד מבעלי החיים השליטים. הוא נעלם בסוף המזוזיאקון לפני 65 מליון שנים יחד עם הדינוזאורים בתקופת ה- KT BOUNDARY. לפני מספר שנים נתגלה באוקינוס ההודי יצור הדומה לאמוניט, אך בבדיקות התברר כי זה "בן דודו" של האמוניט ושמו בישראל - נאוטילוס.
 
שכבת הסלע שרואים בקיר האמונים נטוייה. בשעת ההשקעה היא היתה מישורית, והתרוממה בעקבות שבר הרמון. העובדה שישנה כאן צפיפות גדולה של אמוניטים העלו זואולוגים מספר השערות בקשר להימצאותם של האמוניטים כאן.
 
אחת ההשערות שהאמוניטים מתו במקום אחר וזרמים הביאו את השלדים (הקלים מהמים) לכאן.
 
אפשרות אחרת - התאבדות אמוניטים כמו התאבדות צבי ים.
 
אפשרות נוספת - בריחה מאיזור דל חמצן. גם בכנרת יש תופעות כאלו.
 
ראה גם להלן – ארגוניט.
 




 
 מפתח מושגים
הקלק על הערך המבוקש
אבן-חול אגם הלשוןאדן יבשתאובסידיאן אורוגןאי-התאמה גיאולוגיתאיאוקן אמוניטאקוויפראקוויקלוד אקוויפר כלואאקוויפר שעוןארגוניט ארטזי,מעייןבזלתבזלת-הכסוי גבסגוף חדירה, בתולית בקע סורי-אפריקני געשיות, וולקניזם גרבן גרניט ▪ דולומיט ▪ הולוקן הורסט היפוך תבליט חבורה גיאולוגית העתקהרי געש הר-געש שכבתי   ▪ הר-געש שטוח   הר-געש מטיפוס פלה ▪  הרמההתמרה ,מטמורפוזה חבורהחווארחולחרסיתטוף ▪ טבעת האשטקטוניקהטקסטורה טרילוביטים ▪ טרנסגרסיה ▪ יורה ▪ ימת הלשון כורכר ▪ לבה (Lava)לגונה ▪ מאובנים, פוסילים מגמהמזוזואיקוןמחדר- דייק (dyke)מינרל מסיבמסיב פריקמברי סביבת-השקעה סילסלע מטמורפי סלע סדימנטרי סלע קלאסטי פאטינהפאליאומגנטיזםפוסילי פליאוזואיקון פליאומגנטיזם פלייסטוקן ▪ פן-בניימי   ▪ פצלי שמן פריקמבריום ▪ צונאמי צור ▪ קוורץ קירטון ▪ קיר האמוניטים קלאסטי קלדרהקלציט ▪ קמר ▪ קנומן-טורון ▪ קער ▪ קרטיקוןריכטר, סולםשבר נורמאלישלישון שקיעה ▪ תלכיד,קונגלומרט