כלכלת מקסיקו

כלכלת מקסיקו היא כלכלה חופשית.זוהי הכלכלה השנייה בגודלה באמריקה הלטינית אחרי ברזיל והרביעית בגודלה באמריקות אחרי ארה"ב, ברזיל וקנדה. על אף משברים בינלאומיים, שנות הלאמה, אי יציבות פוליטית ושחיתות מתמשכת הצליחה מקסיקו להתאושש ולבנות מערכת כלכלית יציבה ולצמצם את מימדי העוני.




 
 כלכלת מקסיקו
 סקירה כללית תעשייהחקלאותאנרגיה ומשאבים טבעיים■  
 
  
חרגול נפט -אופק עולמי,צילום דוד נתנאל - Oil grasshopper -ofek Olami,David Nethanel
חרגול נפט

 
 סקירה כללית
 במונחים נומינליים כלכלת מקסיקו היא הכלכלה ה-13 בעולם. כלכלת מקסיקו היא כלכלת שוק חופשי הנשלטת על ידי השוק הפרטי. זוהי תערובת של מודרניזציה וציוד וטכנולוגיות מיושנות הן בתעשייה והן בחקלאות. הממשלות האחרונות הרחיבו את ההפרטה ויצרו תחרות בנמלים ובשדות התעופה, ברשת מסילות הברזל, בתקשורת, בחשמל ובחלוקת הגז הטבעי.
מאז יישום הסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי ((NAFTA היבוא מארה"ב ומקנדה כמעט הוכפל. למקסיקו יש הסכמי סחר חופשי עם כ- 50 מדינות וביניהן יפן וישראל.
מקורות ההכנסה של מקסיקו הם ייצוא נפט ומוצריו, העברות של מקסיקנים מחו"ל, הכנסות מתיירות ומתעשייה.

   
מיליוני מקסיקנים חיים מחוץ למקסיקו. בארה"ב בלבד יש 10 מיליון מקסיקנים. מקסיקנים אלו שולחים מידי חודש כסף לבני משפחותיהם. ב-2005 הועברו מארה"ב 18 מיליארד דולר. מקסיקו היא השלישית בעולם אחרי סין והודו בהעברות כספים. בשנת 2004 היו ההכנסות מהעברות מקור ההכנסה השני במקסיקו לאחר הנפט.
 
תיירות במקסיקו היא תעשייה מפותחת מאוד. מקסיקו היא יעד התיירות מספר אחד באמריקה הלטינית ויעד התיירות השני באמריקות אחרי ארה"ב. 22.6 מיליון תיירים ביקרו במקסיקו בשנת 2008 . ההכנסות מתיירות לתמ"ג של מקסיקו הם מקור ההכנסה הרביעי בגודלו. התיירות תורמת 13.2% לתמ"ג של מקסיקו.
המיגזר הפיננסי והבנקאי במקסיקו נשלט על ידי חברות זרות או מיזוגים של מוסדות פיננסיים מקסיקניים וזרים למעט בנרוטה. בנק בנורטה Banrote  או בנקו מרכנטיל דל נורטה שבאופן יוצא דופן אינו קשור לחברות זרות.
בנקומרBBVA Bancomer    הוא המוסד הפיננסי הגדול ביותר השולט על 20% מהשוק. זהו מוסד בנקאי שהיה בבעלות פרטית מאז 1932,הולאם ב-1982 ושוב הפך לפרטי בשנת 1991. מרבית המניות שלו הם בבעלות הבנק הספרדי BBVA . 




תעשיית רכב
תעשיית הרכב היא אחת התעשיות המפותחות ביותר במקסיקו. מאז 1930 החלו להרכיב מכוניות במקסיקו.כל ענקיות הרכב האמריקאיות ג'נרל מוטורס,פורד וקרייזלר הקימו מפעלי הרכבה. בהמשך הוקמו גם מפעלים של פולקסווגן, ב.מ.וו, מרצדס בנץ וכן חברות יפניות כמו טויוטה והונדה.
תעשיית הרכב במקסיקו מפותחת ומתקדמת העומדת בסטנדרטים בינלאומיים גבוהים. וזאת בשונה מהארצות אחרות באמריקה הלטינית בהן רק מרכיבים את המכוניות. במקסיקו, לעומת זאת, תעשיית המכוניות כוללת גם ייצור חלקי רכב.
במקסיקו מייצרים גם משאיות ואוטובוסים. מקסיקו היא יצרנית האוטובוסים הגדולה ביותר בעולם.במקסיקו מייצרים דגמים של מכוניות היברדיות ושל מכוניות חשמליות.
 
תעשיית האלקטרוניקה במקסיקו גדלה מאוד בעשור האחרון. תעשייה זו מקיפה ייצור של טלוויזיות, מחשבים, טבלטים, טלפונים ניידים, מעגלים ומוליכים למחצה, מכשירים אלקטרוניים וציוד תקשורת.
כיום תעשייה זו היא הששית בעולם אחרי סין, ארה"ב, יפן, דרום קוריאה וטייוואן. כ- ⅓ מהייצוא המקסיקני מקורו בתעשיית האלקטרוניקה.
תעשיות מפותחות במקסיקו הן תעשיות הקשורות לבטון וחומרי בנייה.קונצרן המלט המקסיקני סמקס הוא השלישי בגודלו בעולם.החברה רכשה אף את רדימיקס הישראלית.
 
במקסיקו קיימות תעשיות משקאות מפותחת. חברת פמסה Femsa  , חברת המשקאות של קוקה קולה השנייה בגודלה בעולם.

סקירה
החקלאות המקסיקנית נעה בין שני קטבים: חקלאות מסורתית וחקלאות של חוות גדולות .עבור מרבית החקלאים במדינה החקלאות המסורתית היא מקור הפרנסה העיקרי. יחד עם זאת היא אינה מספיקה והם מתפרנסים מענפי כלכלה לא פורמאלים.
בצד חוות החקלאות הקיומית הקטנות הוקמו חוות גדולות של גידולים טרופיים עבור השוק הבינלאומי. בחוות אלו מגדלים כותנה, שעועית, אורז וקנה סוכר. חוות הכותנה וקנה הסוכר ממוקמות בצפון והאחרות בדרום. כמו בארה"ב השכנה מעבר לגבול, גם במקסיקו הונהגה המהפכה הירוקה.
מקסיקו היא יצרנית התירס הרביעית בעולם. דייג גם הוא ענף חקלאי חשוב במקסיקו. יחד עם זאת, צי הדייג  המקסיקני קטן מאוד ואינו מנצל את פוטנציאל הדייג במלואו.
רק 12% מהאדמות הראויות לעיבוד אכן מנוצלות לצרכים חקלאיים. 54% מהאדמות החקלאיות מוקדשות למרעה ולגידול בקר. 85% מהחקלאים במקסיקו הם חקלאים קטנים.
רק 16% מהחקלאים מגדלים ירקות ופירות ומרביתם חקלאים בינוניים וגדולים בעיקר בשל הצורך בהשקעה הנדרשת לגידול פירות וירקות שהיא מעבר להישג ידם של החקלאים הקטנים.
החקלאות במקסיקו עוברת תהליכי התייעלות. בשנת 1999, 23% מכוח העבודה היו מועסקים בחקלאות של מקסיקו ותרמו רק  5% לתמ"ג של מקסיקו. בשנת 2011 ירד מספר המועסקים בחקלאות לרמה של 13.7% מסך הכל המועסקים ותרומתם לתמ"ג היא כ-4%.
בעקבות המהפכה במקסיקו בשנים 1910-1917 יושמה במקסיקו רפורמה אגררית מבוססת על סעיף 27 בחוקה. כדי להבטיח פרנסה לאכרים הם קבלו אדמה ללא תמורה אך הקרקעות נשארו בבעלות משותפת.
כאשר החקלאים רצו להרחיב את פעילותם הם נתקלו בקשיים; את האדמות המשותפות לא  ניתן היה לשעבד וכך לא יכלו החקלאים לקבל הלוואות ולהרחיב את פעילותם. מצב זה נמשך עד לשנת 1992 בה תוקנה החוקה ולחקלאים הותר להשכיר ולמכור את אדמותיהם. כך נפתחה הדלת בפני חברות גדולות עתירות הון שניצלו את יתרון הגודל של החלקות והכניסו ציוד ושיטות חקלאיות חדישות כמו הידרופוניה.
יחד עם זאת, תהליך ההפרטה והעזרה לחקלאים התנהל באופן איטי במדינות הדרום דבר שהעמיק את הפער בין צפון לדרום והותיר את מדינות הדרום עם מדד פיתוח אנושי נמוך הדומה למדדים של מדינות לא מפותחות כמו מצרים וסוריה.
גידולים חקלאיים היו וממשיכים להיות הפעילות החקלאית החשובה ביותר במקסיקו. גידולים חקלאיים מהווים 50% מסך הכל התפוקה החקלאית. הגידולים החשובים ביותר למטרות צריכה הם חיטה, שעועית, תירס, סורגום. הגידולים החשובים ביותר למטרות ייצוא הם סוכר, קפה, פירות וירקות. מקסיקו ממשיכה להיות אחת מגדולי יצרני הגידולים החקלאיים בעולם.
טקילה
טקילה מפיקים מצמח האגבה טקילנה Agave tequilana או אגבה אסול Agave azul (אגבה כחולה).
צמח האגבה גדל בחליסקו מקסיקו בקרקעות חוליות בגובה של 1,500 מ'.עלי הצמח יכולים להגיע לגובה 2 מ'.כעבור חמש שנים עוקרים את הצמח ומהליבה הכדורית שלו שקוטרה כ-80 ס"מ מפיקים את הטקילה.
הטקילה היא שם מותג בדיוק כמו ששמפנייה היא מחבל שמאן בצרפת.אסור להשתמש בשם טקילה למשקאות דומים שמקורם לא בטקילה שבחליסקו. 

שדה אגבות כחולות - אופק עולמי Agave azul -ofek Olami
שדה אגבות כחולות
 

נפט
משאבי טבע על פי הגדרתם במקסיקו הם נכס לאומי ולכן המעורבות הממשלתית בשוק זה היא רבה והשקעה פרטית מוגבלת. מקסיקו היא יצרנית הנפט החמישית בגודלה בעולם.בשנת 1980 ייצוא הנפט היווה 61.6% מסך הייצוא.מקסיקו בשונה מיצרניות נפט אחרות השכילה לפתח ענפי כלכלה נוספים וכך,בשנת 2000 היווה הנפט 7.3% מסך הייצוא. 

אנרגיה גיאותרמית

מקסיקו היא יצרנית האנרגיה הגיאותרמית הרביעית בגודלה בעולם (אחרי ארה"ב,פיליפינים ואינדונזיה). בשנת 2008 עמד היקף הייצור שלה על 958 MW.

מחצבים ומכרות
כסף

מקסיקו היא מפיקת הכסף השנייה בעולם אחרי פרו. ב-2010 הופקו במקסיקו 3,500 טון.כסף נכרה כמוצר עיקרי או כמוצר לוואי לזהב.
כסף נכרה בסקטקס,דורנגו,צ'יוואווה,קרטרו וגואנחונטו.
עופרת ואבץ
מקסיקו היא החמישית בעולם בהפקת עופרת ואבץ .ב-2005 הופקו יותר מ- 476,307 טון של אבץ ו-134,388 טון עופרת.עיקר המכרות הם בצ'יוואווה ובסקטקס.
נחושת ומולבידן
בשנת 2004 דורגה מקסיקו במקום ה-11 בהפקת נחושת .מקסיקו מפיקה כ-370,000 טון נחושת בשנה.מכרות הנחושת הם בבאחה קליפורניה,סונורה,צ'יוואוואה וצ'יאפס.