רוחות הרסניות

הוריקן, טייפון, ציקלון,טורנדו ובליזרד

עוצמתו של הטבע באה לידי ביטוי גם כשהוא סוער.רוחות עזות המנשבות בעוצמה אדירה פוגעות בכל הנקרה בדרכן. עוקרות עצים, מעיפות צריפים,סירות ומכוניות ומטלטלות אותם כאילו היו עשויים מנייר.הים גם הוא משתתף בחגיגה. גלי הים שוצפים בקצף ומציפים שטחים רבים סוחפים בזרימתם מכוניות,סירות ומכל הבא ליד.בלא מעט מקרים מסתיימים אירועים סוערים אלו בקורבנות אדם.לעיתים, רוחות קרות הבאות מהקוטב מחוללות סופות שלגים עזות המשתקות את החיים לימים שלמים. הוריקן,טייפון,טורנדו ובליזרד הם מושגים המוכרים לנו ולא תמיד אנו מבדילים ביניהם. ברשימה זו נכיר את הרוחות השונות ואת הנזקים שהן גורמות.



 סופות הרסניות

סופה טרופית ■ הוריקןטורנדו  ■ בליזרד ■ 

 

שמי אטלנטה בארה
 

 סופה טרופית
 
הוריקן,טייפון ,ציקלון הם שמות שניתנו לאותה תופעה מטאורולוגית באזורים שונים בעולם. תנאי ההיווצרות של סופת הוריקן,סופת טייפון וסופת ציקלון הם זהים.
 
■ סופות הוריקן מתפתחות באוקיינוס האטלנטי. מקור השם משפת הטאינו, עם שחי בים הקריבי עוד בטרם הגיעו הספרדים. בשפת הטאינו הורקן  huracan  - סערה.
■ סופות טייפון  מתפתחות באוקיינוס השקט  - מקור השם מסינית דאפון. בסינית- דא = גדול,פון = רוח וביחד –סערה.
■ סופות ציקלון  מתפתחות באוקיינוס ההודי – מקור השם במילה היוונית קוקלון κυκλν שמשמעותה "מסתובב בתנועה".

כל סופות הציקלון הטרופיות הם אזורים של לחץ אטמוספרי נמוך הסמוך לפני האוקיינוס. הלחצים הברומטריים שנרשמו במרכז סופות ציקלון טרופיות הם מהנמוכים על פני כדור הארץ ברמה של sea.2 .סופות ציקלון טרופיות מונעות על ידי ליבה חמה, שמקורה בשחרור חום כמוס מעננים המופץ במאונך סביב מרכז הסופה. מרכז הסופה הוא תמיד חם יותר מאשר סביבתו. שלושה חלקים עיקריים בסופה: עין הסערה, קירות עמוד עין הסערה, וגושי ענני הגשם.
עין הסערה הוא מרכז הסופה. בעין הסערה השמש זורחת והכל שקט אך מסביב נושבות רוחות הרסניות. הרוחות העזות הנושבות מסביב הן נסיון להשוות לחצים, ביטוי לכח קוריוליס.

 סופת הוריקן 
  ■ תאור ואופן הייווצרות הוריקן ■ נזקים

 סופת ההוריקן נפוצה בחופי מפרץ מכסיקו ודרום מזרח ארה"ב. הסופה מכילה אוויר חם ולח. גשמים מרובים, משבי רוח חזקים במהירות מעל 120 קמ"ש. מבנה הסופה לוליאני. במרכז הסופה "עין הסערה".
עין הסערה  הוא אזור נקי מעננים ונושבת בו רוח רוח חלשה. מסביב לעין הסערה העננים מפותחים מלווים ברוחות עזות וגשמים כבדים.

התנאים להיווצרות הוריקן
 
סיבת היווצרות סופות ציקלון טרופיות הוא נושא של מחקר מתמשך נרחב ועדיין אינה מובנת במלואה.
סופות ציקלון טרופיות נוצרות לעיתים גם אם לא מתקיימים כל התנאים הבאים:
■  במרבית המקרים, טמפרטורת המים בעומק של 50 מ' היא  לפחות   27 מעלות צלסיוס
■  קירור מהיר עם הגובה, המאפשר את שחרור החום הכמוס, המהווה את מקור האנרגיה  של הסופה.
■  לחות גבוהה, בעיקר בגבהים נמוכים ובינוניים הטרופוספירה
■  מרחק מקו המשווה.לפחות 500 ק"מ (צפונית לקו רוחב °10 צפון, ודרומית לקו רוחב °10  דרום) כדי לנצל את כח קוריוליס.
■  מסת ים מספיק גדולה הקיימת רק באוקיינוסים.
 

 נזקים

 
סופת ההוריקן יכולה לגדול למימדים עצומים ולהגיע לרוחב של עד 1,000 ק"מ. בהגיע הסופה  מן האוקיינוס אל החוף עוצמת הרוחות יכולה להגיע ל-250-300 קמ"ש. הסופה מכה בעוצמה בכל הנקרה בדרכה.
בנוסף לנזק הנגרם על ידי הרוח, נגרמים נזקים רבים מגלי הים אשר מתרוממים לגובה רב בשל כח השאיבה העצום של מרכז ההוריקן. הגלים הגבוהים פוגעים בבתים, כבישים מכוניות סירות ועצים. הרס ונזקים נוספים נגרמים בשל הגשמים העזים הניתכים ארצה וגורמים למפולות בוץ ולשטפונות. כאשר הסופה היא באזור נהרות נסחפים אזורים שלמים עם הזרם. אחרי הפגיעה בחוף באה הסופה אל קצה כי "הדלק" המניע אותה מקורו בים, כבר אינו קיים.
סופות הוריקן מדורגות לפי מידת עוצמתן. (סולם ספיר סימפסון  Saffir Simpson )
דרגה
מהירות הסופה בקמ"ש
עליית מפלס הים מ'
עוצמת הנזק
תאור הנזקים
1
119-153
1.2 – 1.5
מועט
בעיקר למכוניות, לקרוואנים נגררים ולמבנים ארעיים לאורך החוף.
2
154-177
1.8 – 2.4
קל
גגות עפים, דלתות נעקרות, חלונות מתנפצים
3
178-209
2.7 – 3.6
בינוני
מבנים קטנים עפים, עצים נעקרים, גגות עפים, תמרורים, רמזורים ושלטים נעקרים.
4
210-249
3.9 – 5.4
רציני
פגיעה במבנים וגגות.עצים רבים נעקרים.הרס מוחלט של קרוואנים. הצפות בכבישים נמוכים
5
250 ומעלה
מעל 5.5 מ'
כבד
הרס מוחלט לגגות,  קירות,  חלונות, עצים ותמרורים נעקרים לחלוטין. הכבישים מוצפים. יש פינוי של התושבים במרחק בין 8-16 ק"מ מקו החוף.

 טורנדו
 
טורנדו הוא מערבולת אלימה  של עמוד אוויר, הנראה כמשפך, שמקורו בבסיס ענן קומולונימבוס ובחלקו התחתון הוא נושק לאדמה. הטורנדו נוצר בדרך כלל ביבשה. הוא נפוץ בעיקר במרכז ארה"ב במישורים הגדולים ובמישור החוף של מפרץ מקסיקו.
סופת הטורנדו נוצרת ממפגש של שני זרמי אוויר. זרם חם ולח שמקורו במפרץ מקסיקו נפגש עם אוויר קר ויבש מאוד המגיע מאזור הקוטב הצפוני. מפגש זרמי האוויר השונים יוצר מערבולת ציקלון. במרכז המערבולת, כמו במרכז סופת הוריקן, יש אזור לחץ אוויר נמוך מאוד. אזור לחץ נמוך זה גורם למשבי רוחות עזות היכולות להגיע למהירות גבוהה של 400 קמ"ש.
הטורנדו נראה כמו משפך ענק,או כמו חדק פיל שראשו בעננים והוא יורד ממרומים אל הקרקע. רוחבו של המשפך הוא בין 50-250 מ', ולעיתים אף יותר מזה.
בשונה מסופות טרופיות, סופות הטורנדו מתרחשות ללא כל התראה מוקדמת ונמשכות כ-  ½  שעה .
 

 בליזרד Blizzard

  בשונה מהסופות שנדונו עד כה, הבליזרד גורמת נזק בנפילה פתאומית של הטמפרטורה.
הבליזרד היא סופת שלגים חמורה. היא נפוצה בעיקר בצפון אמריקה.ראשיתה ברוחות קרות מאוד, והנושבות במהירות של לפחות 55 קמ"ש, המגיעות מכיוון הקוטב הצפוני אל מרכז אמריקה. היא גורמת לצניחה מיידית של הטמפרטורות בין °10  ל-  °20  מעלות צלסיוס, ולסופות שלגים עזות.
הנזקים לאדם, לחקלאות ולסביבה הם עצומים. הסופה משתקת את התחבורה כולל תנועת המטוסים.בד"כ היא פוקדת את צפון אמריקה אחת לשנה.סופת בליזרד בשנת 1974 שזכתה לכינוי אירן, תבעה 4,000 קורבנות אדם. הסופה אינה ניצפית מראש ולכן אי אפשר להערך לקראתה.