רפואה סינית מסורתית

Traditional Chinese Medicine

ישראלים רבים נחשפו מקרוב לרפואה הסינית המסורתית בביקורם בסין. ביקור בבית חולים סיני הוא חלק אינטגרלי מכל תכנית טיול בסין. אתה נכנס לחדר,ומצפה לראות מיטות ומכשירים רפואיים, במקום זה,הריהוט היחיד בחדר הוא שולחן.מצדו האחד יושב סיני חביב עטוי חלוק לבן מבקש ממך לשבת.הוא מתבונן בעיניך, ומבקש להראות לו את הלשון. הוא נוטל את ידיך ומתבונן בצפורניים מניח את הידיים על כרית קטנה ובודק את הדופק.כעבור כדקה הוא מתחיל להציג שאלות בשיטת אלימנציה ותוך כשלוש שאלות הוא מזהה היכן הבעייה. התהליך כולו אורך כדקה וחצי.אתה תוהה,כיצד זה ידע שאתה סובל מבעיות בשלפוחית השתן? כיצד ידע שיש לך בעיות בגב? וכך,תוך שניות מבליחות במוחך התמונות של ביקורים אצל רופאים מערביים. כמה זמן לקח להם לגלות את מה שכאן חשפו תוך דקה וחצי? אתה נשאר פעור פה. הספקנות המערבית (ואולי קנאה) הולידו שורה של מחקרים מדעיים וכולם אישרו חד משמעית את יכולת הריפוי של הרפואה הסינית. בסקירה שלפנינו אציג את הרפואה הסינית המסורתית .
 
 

 רפואה סינית מסורתית Traditional Chinese Medicine
 מבואאיזון פנימי ■ ענפי משנה שלמות והרמוניה יין ויאנג סוגי צ'י דיקור סיני
 
 
   
 
מבוא
הרפואה הסינית המסורתית קיימת מזה אלפי שנים. הניסיון והידע שהצטבר זכו לעלות על הכתב כבר לפני כאלפיים ושש מאות שנה. הקיסר הסיני הצהוב ליקט את כל הידוע עד אז ופורסם כספר של שאלות ותשובות בינו לבין רופא החצר שלו בספר הידוע בשם: "ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב" Huangdi Neijing
黄帝内經 המציג בצורה שיטתית עקרונות ודרכי טיפול.
טאי צ'י  כאמצעי להשגת איזון והרמוניה פנימית -אופק עולמי,צילום דוד נתנאל-Tai chi a traditonal chinese method

 טאי צ'י כאמצעי להשגת איזון פנימי

איזון פנימי

במשך שנים רבות, ההתייחסות במערב לרפואה הסינית הייתה מזלזלת, ובמקרה הטוב היא זכתה לכינוי "רפואה אלטרנטיבית". רבים, בשל חוסר ידע בחוכמת המזרח, זיהו את הרפואה הסינית רק בדיקור הסיני ולא ידעו שיש לה צדדים נוספים. הרפואה המערבית רואה בסימפטומים אצל החולה ביטוי למחלה. בשונה לחלוטין מהרפואה המערבית, מבוססת הרפואה הסינית על התבוננות בחולה כחלק, כמקרה פרטי  של אותם כוחות, תהליכים ומערכות היחסים הקיימים ביקום כולו. המחשבה הסינית היא עמוקה יותר מכפי שהיא מוכרת במערב. לפי מחשבה זו, העולם פועל על פי חוקים קבועים ושומר על הרמוניה ואיזון פנימי. איזון פנימי זה קיים בתוך האדם ובינו ובין הטבע. לאיזון זה ניתן להגיע גם באמצעות טאי צ'י כפי שמודגם בתמונה למעלה. מיליוני סינים ,גברים,נשים, ילדים וקשישים  פותחים את יומם בתרגילי טאי צ'י שונים בחיק הטבע ובגנים ציבוריים .


 

יין ויאנג אחד מסמלי הרפואה הסינית המסורתית-אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -yin and yang the symbol of the traditional chinese medicine -Ofek-Olami

יין ויאנג אחד מסמלי הרפואה הסינית המסורתית

עקרונות של שלמות והרמוניה הנובעים מתורת חמשת היסודות,רעיון הצ'י והיין והיאנג. אותם סימפטומים המבטאים מחלה ברפואה המערבית, במזרח, הם סימנים לחוסר איזון הרמוני אצל החולה. הרפואה הסינית מדגישה את החשיבות הרבה במניעה ומציעה ארבע דרכי אבחון ושמונה עקרונות טיפול.

ענפי משנה
 

הרפואה הסינית המסורתית נחלקת לחמישה ענפים ראשיים:

       1.         רפואת צמחים; הדגש על צמחים שגדלו בסביבה  אורגנית נעדרת כימיקלים.

       2.         דיקור סיני (אקופונקטורה )

       3.         מסאג' סיני

       4.         צ'יגונג -  ענף ברפואה הסינית המקביל  לאורטופדיה במערב.

       5.         תיאוריה

רופא סיני מסורתי מתמחה באחד הענפים הנ"ל.

 
שלמות והרמוניה


השאיפה לשלמות והרמוניה מלווה כל סיני עוד בטרם נולד. הסינים מצאו קשר בין חמשת היסודות לאיברי גוף האדם. חמשת היסודות ( או האלמנטים)  של הטבע הם לפי הסדר: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים. כל אחד מחמשת יסודות אלו מסמל איבר פנימי אחר בגופנו. האיברים מקיימים  ביניהם מערכת מורכבת של יחסים הדדיים, שבדרך כלל נמצאת באיזון.  האיזון הזה משפיע על מצב בריאותו של האדם. כאשר האיזון מופר באופן גס ו/או לאורך זמן,  תיווצר  דיסהרמוניה בגוף הבאה לידי ביטוי במחלה בגוף האדם.

השינויים בטבע כמו חילופי עונות השנה, מזג אוויר, צבעי פריחה או שלכת, כיוון רוחות השמיים הם גורמים המשפיעים על חמשת היסודות ולפיכך השפעתם ניכרת גם על איברי גופנו על התחושות שלנו ועל הרגשות. הרופא הסיני הניגש לבדוק חולה בודק את רמת ההרמוניה במערכת היחסים בין חמשת היסודות אצל החולה, ובעזרתם ובעזרת העקרונות הבאים הוא מגדיר את מחלת החולה.

 
יין ויאנג

עקרון נוסף המנחה את הרופא הוא עקרון היין והיאנג והצ'י. (
ראה פרק נפרד באתר). הרופא מזהה את המרכיבים היחסיים של היין, היאנג  והצ'י באיבר הספציפי. אבחנה זו המאפשרת אבחון מדויק לפי הרפואה הסינית המסורתית. היין והיאנג  הם שני כוחות היסוד של הטבע. היין הוא  היסוד הנשי בטבע ויש תכונות בסיסיות שדומות לאלו של מים (עומדים)  סטטיות, קרירות, נטייה פנימה. היאנג  הוא היסוד הגברי  ויש לו את התכונות של אש, חום, תנועה, נטייה החוצה.ליין יש תמיד מרכיב של היאנג וליאנג יש מרכיב של היין. (באיבר המין הזכרי שהוא יאנג,העורלה היא האלמנט הנקבי (יין) , והדגדגן, יאנג, הוא האלמנט הזכרי הקיים באיבר המין הנשי. בסינית ובתאית איבר המין הנשי נקרא יין). האיברים הפנימיים המשוייכים ליין הם: טחול,כבד, כליות, ריאות, לב ומעטפת הלב. האיברים הפנימיים המשוייכים ליאנג הם: המעיים (הגס והדק) ,קיבה, מרה וכיס השתן.

השילוב בין היין והיאנג יוצר הרמוניה, כפי שמודגם במעגל היין-היאנג  ה- TAIJITU , אחד הסמלים המפורסמים ביותר של המזרח.

לדעת הסינים, היקום מורכב מצ'י הנמצא בזרימה מתמדת.תנועתיו של הצ'י בטבע והשינויים החלים בו הם הגורם המעצב את התהליכים השונים החלים בטבע ובגוף האדם. קשה למצוא בשפות המערביות תרגום מדוייק למונח צ'י. (בסנסקריט הוא מכונה פארנה ומכאן אולי התגלגל המושג ללטינית וממנה לערבית ).

 
סוגי צ'י

קיימים שלושה סוגים שונים של צ'י: הצ'י המולד או הטבעי,  מתקבל בתורשה מההורים. זה הצ'י שנולדים עמו והוא נמצא בכליה. צ'י אחר הוא זה שמקורו באוויר ומגיע אלינו באמצעות הנשימה. הסוג השלישי  מתקבל באמצעות המזון והוא זה שמזין  את איברי הגוף השונים, והוא נוצר בעיקר בטחול ובריאות. מערכת ההגנה של הגוף מהווה גם היא סוג של צ'י.

על פי הסינים, מעגל החיים שלנו , התבגרות וזיקנה, מתחולל בשל  השינויים בצ'י הטבעי, זה שמקורו בכליות. בגופנו יש  תעלות מיוחדות הנקראות "מרידיאנים" ובהן זורם באופן רציף הצ'י לסוגיו השונים. רופא סיני מסורתי מכיר במדוייק את מסלולן של "התעלות" המקשרות בין איברי הגוף  השונים. חסימה בזרימה או שינויים בקצב  זרימת הצ'י ניתנים לטיפול באמצעות דיקור סיני  (אקופונקטורה), לחיצה, מגע או תרופות וצמחי מרפא שמאחוריהן נסיון של אלפי שנים.



 
דיקור סיני (אקופונקטורה)

למי שנכנס למרפאת אקופונקטורה בסין נגלה מחזה מרהיב: עשרות סינים גברים ונשים קשישים וילדים שוכבים זה לצד זה ללא פרגודים חוצצים. ריח קטורת נישא באוויר ועשן עולה מגופם של חלק מהמטופלים. והם ניראים כקריקטורה של מנורת חנוכה מעשנת. על אף המראה המעורר גיחוך,רפואת הדיקור במחטים, האקופונקטורה היא ספינת הדגל  של הרפואה הסינית המסורתית ומקור גאוותם של  למעלה ממליארד סינים. 

 סימון נקודות דיקור בפנים -אופק עולמי -Acupuncture face chart -Ofek-Olami

מפת נקודות הדיקור בפנים- יש שוני בין גבר לאשה.

בגופנו יש 14 מרידיאנים ברי דיקור ויש למעלה מ-300 נקודות דיקור. מטרתו של הדיקור כאמור, היא לשחרר חסימות ולאפשר זרימת צ'י טובה יותר. רופא סיני מסורתי לומד במכללה לרפואה סינית במשך מספר שנים ורוכש מיומנות בדיקור. יש חשיבות עצומה לאתור נקודת הדיקור שכן , דיקור בנקודה  לא נכונה , או בטכניקה לא נכונה עלול לגרום לנזק. הדיקור אינו כואב כלל. מטופלים שעברו דיקור סיני מספרים כי לא חשו בכאב והרגישו  הרגשה של נימול (מלשון נמלים). הדיקור נמשך כחצי שעה, פרק הזמן בו מושלם מעגל זרימה של הצ'י בגוף.

לעיתים, משלבים הסינים לריפוי באמצעות מחטים גם ריפוי באמצעות חמום וקטורת. כדי לזרז את זרימת הצ'י בגוף נועצים הרופאים בגוף החולה מחט ובקצה המחט יש גביע זעיר המחובר למחט. הם שמים  צמח (מוקסה) אותו מבעירים. מיד נוצר חום המחיש את זרימת הצ'י; ריח הקטורת הנישא באוויר גם הוא מגביר את אספקת הצ'י לגוף באמצעות הנשימה. 

 

 

 סין 中国
תעודת זהותדגל סין   מפת סין גיאוגרפיה של סין  היסטוריה של סין  רפואה סינית מסורתית אסטרולוגיה סינית יין ויאנג  פאנג שווי בודהיזם  אגדת אבן שער הדרקון  סינית על קצה המזלג סולם הפרטים בחברה הסינית המסורתית  ז'ו ג'יאו ג'יא    נשות המוסו   טיולים לסין טיול לסין אוקטובר 2009