טורקיה




 

 טורקיה - היסטוריה עות'מאנית
       הסלז'וקים ♦ העות'מאנים ♦ היניצ'ריםסולימאן המפואר
 
אחד משערי הכניסה לבאזאר הגדול הקאפלי צ'רשי באיסטנבול-אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -An entrance to the grand Bazar istanbul Turkey -Ofek-Olami
 אחד משערי הכניסה לשוק המקורה באיסטנבול הקאפלה צ'רשה

הסלז'וקים
הטורקים בזירת המזרח התיכון, יחסית דבר חדש. למעשה עד למחצית השנייה של המאה ה-11 כל השטח שנקרא היום טורקיה לא היה בו אפילו טורקי אחד. הטורקים באו ממרכז אסיה.

מרכז אסיה כיום, שהיא בריה"מ לשעבר, חבר העמים, כיום יש בו יותר דוברי טורקית מאשר בטורקיה. בעקבות התפרקותה של בריה"מ יש היום תנועה לאומנית בטורקיה הרוצה להיות המוביל והמאחד של העמים הטורקיים. בכל מקרה הגל הראשון של השבטים הטורקים שחדר לאסיה הקטנה, הגל הראשון היה סלז'וקים.

הסלז'וקים באו מטורקמניה וחדרו לאימפריה המוסלמית העבאסית שבירתה בגדד. המדינה העבאסית לקחה את אותם סלז'וקים והציעה להם להתקבל כחיילים בשירות האימפריה ותוך כדי כך הם עברו תהליך של התאסלמות עד אז הם היו פגנים. הממלכה העבאסית שלחה אותם לשרת בספר, מה שנקרא היום הגבול המזרחי של טורקיה, שבו הייתה האימפריה הביזנטית (הביזנטים לא ידעו שהם ביזנטים, שם זה ניתן במאה ה-17במערב). מבחינה תרבותית הם היו נוצרים יוונים. הסלז'וקים הצליחו לכבוש מידי הביזנטים את כל החלק המזרחי והמרכזי של אסיה הקטנה. השם טורקיה לא היה קיים. הבירה של הביזנטים הייתה קוניה. הסלז'וקים היו רק גל אחד. במאה ה-14 הופיעו גלים נוספים; עות'מאן מופיע בראש חמולה ומייסד שושלת אשר מצליחה לעשות מה שלא עשו הסלז'וקים הם מצליחים ב1453- לכבוש את כל האימפריה הביזנטית כולל את הבירה קונסטנטינופול.

חותם סולימאן המפואר -אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -Suliman the magnificent  tughra-Ofek-Olami
חותם סולימאן המפואר




 

העות'מאנים
קונסטנטינופול הופכת להיות מעיר נוצרית לבירת המדינה האיסלאמית. העות'מאנים, או צאצאי עות'מאן עד לאתא טורק הם צאצאי עות'מאן. העות'מאנים, בתקופת השיא, הפכו למעצמה עולמית. הם כבשו את כל חצי האי הבלקני, את הונגריה, את החופים הדרומיים של רוסיה, את קרים, מצרים וכל צפון אפריקה. כל אירופה רעדה מפני העות'מאנים.

נשאלת השאלה, כיצד הצליחו העות'מאנים להשתלט על אימפריות? 
זו שאלה שנשאלת תמיד כאשר צצה אימפריה חדשה.אומה שרמתה הטכנולוגית משתלטת על האחרים; כך היה באימפריות הצרפתית הבריטית והרומית. אלא, שהדבר המפתיע ביותר שהרמה המדעית והטכנולוגית ואולי התרבותית של העות'מאנים הייתה נמוכה יותר מהעמים שהם כבשו. איך הם עשו זאת, ואיך הצליחו העות'מאנים לשלוט במשך מאות בשנים שלפחות חלק  מהמדינות הנכבשות היו מפותחות יותר. היוונים, הסרבים והבולגרים היו מפותחים יותר מהעות'מאנים.

התשובה מורכבת ביותר. העות'מאנים עשו זאת בכמה דרכים. האימפריה העות'מאנית בתקופת שיאה התבססה על סובלנות דתית ועל כך שכל עדה ניהלה את ענייניה באופן עצמאי. ראשי העדה הדתית היו אחראים בפני השלטון העות'מאני. היה להם מעמד רשמי. לעות'מאנים היה חשוב שראשי העדה יעבירו את המס למלכות.
 

תהלוכה של חיל המשמר היניצרי באיסטנבול-אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -a Janissary parade Istanbul'Turkey -Ofek-Olami

תהלוכה של חיילי משמר יניצ'רים 

היניצ'רים Yeniçeri

היניצ'רים היא המצאה שטנית עות'מאנית שהחלה במאה ה-14. העות'מאנים היו חוטפים ילדים קטנים נוצרים קראו לזה "מס הדמים" . הילדים הובאו למקומות שונים באנטוליה הוכנסו למחנות צבא והתחנכו באופן ספרטאני. האיסלאם  נכפה עליהם. למעשה, נעשתה להם שטיפת מוח על ידי מיסטיקנים דתיים. אימון צבאי + שטיפת המוח הדתית הפכו אותם לחיילי השולטן. הדביקו להם את העובדה שהם "חרב האיסלאם". "יניצ'ר" הוא חייל חדש. בטורקית Yeni יני = חדש, çeri צ'ר = חייל.

גם המפקדים  והמדריכים כולם היו יניצ'רים. הקריירה הייתה פתוחה לכל. נער כזה שהצטיין באימונים כל המערכת הייתה פתוחה בפניו. באופן שונה מצבאות אירופה באותה תקופה, בהן הקצונה הייתה מורכבת מאצילים בלבד, אצל העות'מאנים, הצטיינות הובילה לתפקיד.

עובדה נוספת, שחישלה את החיילים היניצ'רים היא העדר הורים תומכים; החיילים לא גדלו בסביבתם הטבעית בקרבת הוריהם.מבחינתם הוריהם מתו. הצבא הפך להיות להם לבית. היניצ'רים, היא המצאה ממלוכית. יש כיום מחקרים הטוענים שחלק מהיניצ'רים לא נחטפו אלא, נמסרו על ידי הורים עניים מתוך הנחה שבבית הם ימותו מרעב.


שריון גוף של חייל יניצרי -אופק עולמי,צילום דוד נתנאל -A Janissary armour -Ofek-Olami
שריון גוף של חייל יניצ'רי

כך או אחרת, השיטה הזו היא פרי מחשבה מראש, אחרת לא ניתן להבין כיצד אפשר לשלוט על האימפריה. העות'מאנים היו הראשונים שהמציאו את התזמורת הצבאית. (באיסטנבול ישנו מוזיאון יניצירי ). התזמורת הראשונה הייתה יניצרית. המוסיקה מאוד נעימה. ההאבסבורגים למדו את המארשים היניצרים. המארש הטורקי של מוצרט במקור מארש יניצרי.

עד למאה ה-18 אסור היה ליניצרים להתחתן. אסור היה להקים משפחה בזמן שהוא בצבא. הם יצאו לפנסיה מוקדמת ואז הקימו משפחה. כאשר יניצר הפך להיות נכה, הצבא דאג לו בעוד שבאותה תקופה בצבאות אירופה חייל שנפצע הפך למקבץ נדבות. היניצר קיבל אדמות והיו לו אריסים. וכך הפך להיות בעל אחוזה קטן. במאה ה16- שום צבא אירופאי לא היה מסוגל להתמודד עם התקפת היניצרים. זה היה החי"ר הטוב ביותר בעולם. לטורקים הייתה נחיתות ימית.

הצבא היניצרי היה אולי, הגורם המכריע לעלייתה המסחררת של האימפריה העות'מאנית ומאוחר יותר לשקיעתה. כאשר התחילו מאבקי שלטון בין היורשים באימפריה העות'מאנית, כל יורש רצה לרכוש את היחידות הנאמנות הללו. התחילו לחלק להם מתנות ושוחד. הגדודים היניצרים כבר ישבו עם מפקדיהם באיסטנבול וחיכו להחלפת השלטון. במאה ה-18 התחילו חיי תפנוקים; איפשרו להם להתחתן בזמן השרות. היניצרים התחילו להעלות ולהוריד שליטים.

במאה ה-18 מספר היניצרים היה פי שלוש יותר מאשר במאה ה-17, למרות זאת במאה ה-18 טורקיה נוחלת רק מפלות. חלק מהיניצרים היו הונגרים שהיו חיילים טובים. סולימן ה1- עשה 16 מסעות להונגריה להביא יניצרים.

מקור נוסף ליניצ'רים היו הבוסנים. במאה ה-16 עלה בוסני אחד לדרגת "גרנד וזיר" כמו ראש ממשלה. הוא היה הוזיר של סולימאן המפואר שמו היה מוחמד סוקולובסקי אחר כך שינו את שמו לסוקולו. יש מסגד באיסטנבול לכבודו.

עם נוסף שהתאסלם וסיפק חיילים מעולים הם האלבנים.  המושל של א"י בתקופת פלישת נפוליון, ג'זאר היה אלבני למעשה. אבי מצרים המודרנית מוחמד עלי היה אלבני.

גורם נוסף להצלחתה של האימפרייה עות'מאנית, גורם חיצוני. במאה ה-16 אירופה עסוקה במלחמות דת; קתולים מול פרוטסטנטים. שסועה מבפנים. העות'מאנים עושים חייל. ב-1517 כבשו העות'מאנים את א"י וסוריה מידי הממלוכים. מצרים הפכה אומנם להיות עות'מאנית אבל העות'מאנים השאירו את הממלוכים מטעמם לנהל את מצרים.
סולימאן המפואר
הגדול בשליטי האימפריה העות'מאנית הוא סולימאן המפואר. השולטן שקדם לו היה סלים הראשון.

א"י, סוריה, לבנון, מצרים ועירק פרובינציות עות'מאניות שנכבשו על ידי סלים ה-1 שנטל לעצמו את התואר כ'ליף. יורשו של סלים הראשון היה סולימאן. באירופה כינו אותו בשם "המפואר" (1520-1566). הטורקים מכנים אותו בשם קאנוני = מחוקק , בטורקית.

לטורקים חדרו מילים יווניות וזו מילה יוונית. החוק של הכנסייה קאנוני בא מאותו שורש. בימי סולימאן המפואר הגיעה האימפריה לשיאה. לפני מותו הוציא פקודה אכזרית ביותר. היו לו צאצאים רבים והיה פחד שתתחיל מלחמת ירושה. הוא הוציא הוראה שמי שתופס את השלטון צריך לחנוק את כל אחיו. חנקו אותם במטפחות משי יקרות שהובאו מסין.

אחרי סולימאן, השליטים הפכו להיות יותר הומאניים; אז החליטו שאח שתופס את השלטון מכניס את אחיו למעצר בית בתוך מבנה מפואר לפעמים, שבו יש לו דירה ומרפסת, אסור לו להתחתן כדי שלא יהיו לו צאצאים. למבנה מביאים לו הכל: מזון ומשקאות אך לא נשים. למבנה כזה קוראים בטורקית קיוסק.
להזמנת הרצאה או קבלת מידע צור קשר באמצעות תיבת  "יצירת קשר" בסרגל העליון.




 
   
 

 טורקיה  Türkiye Cumhuriyeti
 תעודת זהות דגל טורקיה  גיאוגרפיה של טורקיה היסטוריהטיולים בטורקיה